test_test_test

share

 1. “S’ta ka fajin pasqyra që ke atë surrat”. Pse janë të mrekullueshme shprehjet frazeologjike? Nga Hana Xhejn Parkinson (Hannah Jane Parkinson)

  Truri njerëzor del në të njëjtat përfundime, pavarësisht nga vendet, koha apo kulturat e ndryshme. Prandaj, ashtu siç ka njerëz që mbledhin pulla, unë mbledh shprehje frazeologjike. Ka disa profesionistë, për të cilët kam respekt të veçantë: përkthyesit. Ata na përcjellin fjalët e fjalimeve dhe të konferencave për shtyp të udhëheqësve të huaj dhe, duke u përpjekur të mos gabojnë, fatmir...
  Shiko më shumë
 2. Shpikja e arkivit

  Përfytyro sikur të të bjerë në dorë kopja e vetme e një dorëshkrimi disashekullor. Një relikte e rrallë. Tani, përfytyro sikur do ta shtrosh në një tavë pjekjeje apo do të fshish këpucët me të. Sipas historianes Elizabet Jeill (Elizabeth Yale), kjo gjë ndodhi me shkrimet e vjetra në fillimet e Anglisë moderne, para se librat e dorëshkrimet të arkivoheshin nëpër biblioteka, siç e kemi sot. Jeilli shkruan...
  Shiko më shumë
 3. Robert Bërnsi dhe Uilliam Shekspiri: ku ngjasojnë me njëri-tjetrin?

  Profesor Gerard Karuthërsi (Gerard Carruthers) ka marrë përsipër të zbulojë karakteristikat e përbashkëta, që lidhin dy poetët më të mëdhenj britanikë: Robert Bërnsin dhe Uilliam Shekspirin. Paçka se sot njihet si poet kombëtar, Shekspirin e mbanin si amator në kohë të tij. Bashkëkohësit, që nuk ishin aspak miqësorë me të, e shihnin me përçmim, pasi e quanin “zengjin të ri“,...
  Shiko më shumë
 4. Aty ku njerëzit harrojnë të vdesin

  Ju tashmë e dini që blogu i Aeditions sjell vazhdimisht artikuj që flasin për librat për fëmijë apo librat për të rritur e gjithë ç’lidhet me ta, po sot, bazuar në një artikull të Lonely Planet, duam t’ju dëftojmë për disa vende, ku njerëzit “harrojnë të vdesin”. Ka disa vende në botë, ku banorët jetojnë shumë gjatë e duket se janë të lumtur. Këto vende quhen Zonat...
  Shiko më shumë
Page