Çfarë thonë librat për burrat e gratë

Blog

Çfarë thonë librat për burrat e gratë

2019-10-10 00:00:00 3 min lexim 0

Duke përdorur një model të ri kompjuterik, shkencëtarët gjetën dhe analizuan epitetet që përshkruanin gratë dhe burrat në 3,5 milionë libra të botuar në anglisht mes viteve 1900-2008. Librat e përzgjedhur i përkisnin letërsisë artistike dhe joartistike. U vu re se epitetet më të shpeshta që përdoreshin për të përshkruar gratë, ishin “e bukur“ dhe “seksi“, ndërsa burrat, përgjithësisht, haseshin “i drejtë“, “i arsyeshëm“ e “guximtar“. Sipas shkencëtares dhe asistent-profesores, Izabel Ougstajn, epitetet e përdorura për gratë kishin të bënin më së shumti me pamjen e jashtme, ndërsa ato që përdoreshin për burrat, lidheshin më tëpër me sjelljen. Po ashtu, shkencëtarët u përpoqën të analizonin nëse fjalët mbartnin ndjesi pozitive, negative apo asnjanëse, prandaj i ndanë ato në kategori semantike, si: “Sjellje”, “Trup” dhe “Ndjenja”. Pasi analizuan 11 miliardë fjalë, doli se fjalët me ngarkesë negative që kishin të bënin me pamjen e jashtme, ishin pesë herë më të shpeshta për femrat, se sa për meshkujt. Edhe pse librat janë botuar dekada më parë, sipas Ougstajnit, vazhdojnë të kenë ndikim të fortë te lexuesit. Tani studiuesit kanë vendosur të bëjnë kërkime duke i grupuar librat në: libra të letërsisë artistike dhe libra joartistikë.  Në foton më poshtë do të gjeni të dhëna të studimit.


Burimi i informacionit, 25 Tetor 2019

https://www.weforum.org

← E mëparshme Tjetra →
0 Comment(s)

Artikuj të përzgjedhur