test_test_test

Blog

share

 1. Dhjetë fjali të para të disa romaneve klasike, rishkruar për distancimin social

  Nga Jessie Gaynor Dihet që librat janë melhem për këto kohëra të tmerrshme, por, ndërsa rriten shitjet për librat me tematikë të murtajës, kuptojmë se njerëzit duan të lexojnë libra që kanë të bëjnë drejtpërsëdrejti me kohën që jetojnë. Me pak ndihmë, çdo libër mund ta kthejmë në libër për virusin Korona. Pra, ja dhjetë fjalitë e para të disa romaneve klasike...
  View more
 2. Portokalli mekanik – 20 fakte për Enthëni Bërxhësin

  Enthëni Bërxhësi (Anthony Burgess) njihet më së shumti për romanin e tij distopik, futurist e tmerrësisht të dhunshëm, shkruar në vitin 1962, “Portokalli mekanik“. Libri e mori statusin e kultit kur Stenli Kubriku e përshtati në film, në vitin 1971. Megjithatë, ai libër përbën një pjesëz fare të vogël të Enthëni Bërxhësit. Gjatë Luftës Civile Spanjolle, Enthëni Bërxhësi u a...
  View more
 3. 10 libra klasikë që duhet të lexojë çdo fëmijë

  Gazeta Telegraph ka hartuar një listë me librat që duhet të lexojnë fëmijët tuaj, të cilët do t‘u tregojnë rrugën e bukur të leximit. Saga e Harri Poterit që tashmë ka zënë vendin e një libri klasik modern, që duket se i shijon çfarëdolloj lexuesi. Rrjeta e Sharlotës që flet për shoqërinë e veçantë mes derrkucit Uillbur, merimangës Sharlotë dhe të voglës Fen, që e ...
  View more
 4. Në legjendat e lashta greke, murtaja lidhej me qeverisjen e mbrapshtë

  Joel Christensen Në shekullin V pr.K. tragjediani Sofokli e fillon “Edipin mbret” me personazhin kryesor që rreket të gjejë arsyet pse murtaja ka pllakosur mbi qytetin e tij, Tebën. (Për ata që nuk e dinë, fajin e ka qeverisja e tij e gabuar.) Funksioni i murtajës ishte që të krijonte rrethanat për realizimin e një teme thelbësore në mitologjinë e lashtë: zgjuarsinë e prijësit. Në fillim të Iliadës, profeti Kalk...
  View more
Page