Çfarë ndodh 1 orë pasi hap një libër?

Blog

Çfarë ndodh 1 orë pasi hap një libër?

2019-03-18 00:00:00 3 min lexim 0

Libri, kjo shpikje e çuditshme, që i ndryshon mendjen e jetën njeriut në mënyrë djallëzore. Lexoni më poshtë se si... 10 minutat e para

Nxitje e menjëhershme e sistemit. Ndjesia e prekjes, forma pamore e shkrimit dhe një lloj freskie, fillon ta çojë përdoruesin në një tjetër rrafsh. Mund të nxisë shqisën e nuhatjes: edhe përdoruesi më kokëfortë, mund të dorëzohet para "aromës së një libri të vjetër". Pasojat intelektuale fillestare mund të përfshijnë ngazëllim, që buron nga pikasja e një zëri të panjohur rrëfimtar, çoroditje përballë terminologjisë së re, rezistencë të përkohshme ndaj ideve të reja dhe përgjithësisht një veprimtari të rritur nervore.

30 minuta

Ndikimi tani shtohet dhe mund të përjetohen vegime pamore e dëgjimore. Shumica e përdoruesve tani janë ndërgjegjësuar mbi zërin, që vazhdon të flasë në kokën e tyre dhe shumë raportojnë se “shohin” përfytyrime fantastike, ndonjëherë me kthjelltësi të plotë. Përdoruesit mund edhe të përshkruajnë “shpërngulje” në një kohë dhe vend tjetër. Shumë përdorues tani ndjejnë detyrimin të ndërveprojnë fizikisht: palosje të cepave të faqeve; shkrime ose letra me ngjitëse për shënime; nënvizime ose theksime paragrafesh (nga kjo sjellje varet mbarëvajtja e librave të bibliotekave). 60 minuta

Zhytje e plotë në libër. Përdoruesi mund të përjetojë reagime akute, nga të qeshurat e pakontrollueshme e deri tek dhimbja e thellë. Disa përdorues të letërsisë artistike raportojnë një lidhje të thellë psikologjike me karaktere dhe ngjarje të librit, ndërsa “bota e vërtetë” tkurret. Përdoruesit përfshihen tërësisht dhe mund të ndalojnë befas e të shohin ngultas hapësirën. Besohet se kjo veprimtari vërteton efektet anësore, si ekspozimi ndaj fakteve dhe ideve të reja dhe rritje e hetimit të vetes si qenie njerëzore. Kjo quhet ndryshe edhe “të mësosh”.

më shumë se 60 minuta

Libri tani të përthith plotësisht dhe shkëputja prej tij shkakton acarim dhe hutim të përdoruesit. Nevoja e përdoruesit për librin në këto çaste është kaq e fortë, sa nuk e lëshon dot nga dora, madje lë pas dore nevoja të tjera bazike njerëzore, si ushqimi ose gjumi.

Orë/ ditë/ javë

Koha e saktë varet nga përdoruesi dhe libri, por po flasim për çastin kur libri përfundon. Kjo mund të shkaktojë melankoli të fortë. Në fakt, shumë përdorues e lexojnë librin edhe për herë të dytë e të tretë, duke u përpjekur të përjetojnë sërish ndjesinë e leximit të parë. Duhet vërejtur se disa përdorues raportojnë, që do të donin të ktheheshin në jetën para librit në fjalë, kur bota u dukej më pak e ndërlikuar. Paradoksalisht, këta përdorues shpesh kërkojnë vëllime edhe më sfiduese, pas një periudhe të shkurtër rimëkëmbjeje.

Vite

Ndikimi i librave ndihet ende. Shumë përdorues tani janë bërë lexues të rregullt, gjë që pasohet nga një nivel i ngritur dijesh të përgjithshme dhe mbërthehen nga cikli i gjatë i të nxënit gjatë gjithë jetës, përndritja e mëtejshme dhe kureshtja e theksuar  intelektuale. 

← E mëparshme Tjetra →
0 Comment(s)

Artikuj të përzgjedhur