Blog

Klasë pa mure: epoka e harruar e shkollave në ajër të hapur

Kjo fotografi bardhezi më del përpara syve herë pas here në internet dhe në të përmblidhen gjithë dëshirat për arsimin që do të doja të kisha pasur. Fotografia është bërë më 1957 në Holandë, ku shkollat në ajër të hapur ishin shumë popullore në atë kohë. Ideja e një klase al fresco vjen krejt natyrshëm, kur e lejon edhe moti, por, fatkeqësisht, shumica e shkollave tradicionale në pe...

10 libra klasikë që duhet të lexojë çdo fëmijë

Gazeta Telegraph ka hartuar një listë me librat që duhet të lexojnë fëmijët tuaj, të cilët do t‘u tregojnë rrugën e bukur të leximit. Saga e Harri Poterit që tashmë ka zënë vendin e një libri klasik modern, që duket se i shijon çfarëdolloj lexuesi. Rrjeta e Sharlotës që flet për shoqërinë e veçantë mes derrkucit Uillbur, merimangës Sharlotë dhe të voglës Fen, që...

Portokalli mekanik – 20 fakte për Enthëni Bërxhësin

Enthëni Bërxhësi (Anthony Burgess) njihet më së shumti për romanin e tij distopik, futurist e tmerrësisht të dhunshëm, shkruar në vitin 1962, “Portokalli mekanik“. Libri e mori statusin e kultit kur Stenli Kubriku e përshtati në film, në vitin 1971. Megjithatë, ai libër përbën një pjesëz fare të vogël të Enthëni Bërxhësit. Gjatë Luftës Civile Spanjolle, Enthëni Bërxhës...

Aty ku njerëzit harrojnë të vdesin

Ju tashmë e dini që blogu i Aeditions sjell vazhdimisht artikuj që flasin për librat për fëmijë apo librat për të rritur e gjithë ç’lidhet me ta, po sot, bazuar në një artikull të Lonely Planet, duam t’ju dëftojmë për disa vende, ku njerëzit “harrojnë të vdesin”. Ka disa vende në botë, ku banorët jetojnë shumë gjatë e duket se janë të lumtur. Këto vende quhen ...

Robert Bërnsi dhe Uilliam Shekspiri: ku ngjasojnë me njëri-tjetrin?

Profesor Gerard Karuthërsi (Gerard Carruthers) ka marrë përsipër të zbulojë karakteristikat e përbashkëta, që lidhin dy poetët më të mëdhenj britanikë: Robert Bërnsin dhe Uilliam Shekspirin. Paçka se sot njihet si poet kombëtar, Shekspirin e mbanin si amator në kohë të tij. Bashkëkohësit, që nuk ishin aspak miqësorë me të, e shihnin me përçmim, pasi e quanin “zengjin të ri“, po...

“S’ta ka fajin pasqyra që ke atë surrat”. Pse janë të mrekullueshme shprehjet frazeologjike? Nga Hana Xhejn Parkinson (Hannah Jane Parkinson)

Truri njerëzor del në të njëjtat përfundime, pavarësisht nga vendet, koha apo kulturat e ndryshme. Prandaj, ashtu siç ka njerëz që mbledhin pulla, unë mbledh shprehje frazeologjike. Ka disa profesionistë, për të cilët kam respekt të veçantë: përkthyesit. Ata na përcjellin fjalët e fjalimeve dhe të konferencave për shtyp të udhëheqësve të huaj dhe, duke u përpjekur të mos gabojnë, fatmir&...

Shpikja e arkivit

Përfytyro sikur të të bjerë në dorë kopja e vetme e një dorëshkrimi disashekullor. Një relikte e rrallë. Tani, përfytyro sikur do ta shtrosh në një tavë pjekjeje apo do të fshish këpucët me të. Sipas historianes Elizabet Jeill (Elizabeth Yale), kjo gjë ndodhi me shkrimet e vjetra në fillimet e Anglisë moderne, para se librat e dorëshkrimet të arkivoheshin nëpër biblioteka, siç e kemi sot. Jeilli shkrua...

Historia e trishtë e Kristofer MekKendëllsit

Kristofer MekKendëllsi është protagonisti i librit e i filmit të famshëm Në egërsinë e natyrës (Into the wild) shkruar nga Jon Krakaueri. Kristofer MekKendëllsi ishte nxënës i shkëlqyer. Ai kishte marrë vetëm një notë jokaluese, sepse nuk kishte pranuar ta bënte detyrën e fizikës ashtu siç i thoshte mësuesi. Që në shkollë, njihej për idealizmin e tij të padiskutueshëm. I ati e keqtrajtonte fi...

Pse u nda nga bashkëshorti Bete Dejvis

Në vitin 1938, në gazetën The New York Times shkruhej se Bete Dejvisi po ndahej nga bashkëshorti Harmën “Oskar” Nellsën. Po pse, vallë? Aktorja lexonte jashtë mase. Gazeta raportonte se Harmëni, zakonisht, ”rrinte e priste të shoqen, që lexonte më shumë se ç’duhej”. Ajo mendonte se puna që bënte, ishte më e rëndësishme se martesa, ndaj nuk hiqte dorë së lexuari libra e dorëshkrime, edhe ...

Fjalitë më të mira që çelin librat

Ku saktësuese e ku provokuese, fjalitë që çelin librat klasikë, janë nga më të ndryshmet, po le të qëmtojmë disa prej tyre. Fjalia e parë i hap shtegun një rruge të gjatë, po a është e lehtë të gjesh të duhurën? S’është për t’u habitur që Stefën Kingu shpenzon muaj të tërë, ndonjëherë edhe vite, për të gjetur fjalinë e saktë çelëse. M...

Page